JURNAL 75… İnisiyatif Zinciri…

Yıllar içinde oluşmuş birikimin, tecrübenin başkalarının istifadesine sunulmasının en geçerli yolu onu anlaşılabilir, kısa, net “drajeler / formüller” haline dönüştürebilmekten geçiyor. Aşağıdaki çıkarım da bunlardan biri :

■ Kurumsal düzeyde karşılaştığımız başarısızlıkların en önemli sebebi “inisiyatif kullanma —> inisiyatifin gerektirdiği donanımı edinme —> donanımın getirdiği yükümlülükleri inatla, ısrarla yerine getirebilme” zincirinde yaşanan kopukluklar.

Kişisel tecrübelerimizi gözden geçirdiğimizde veya kurumsal hafızaları şöyle bir zorladığımızda görüyoruz ki;

¤ İnisiyatif kullanmakta yani daha başlangıç noktasında başarısız oluyoruz çünkü yönetim felsefemiz “girişimi” cezalandırıyor. Bir yanda “salla başını al maaşını” cılar, bir yanda “eski köye yeni adet” çiler, ötede “kendi koltuklarını tehlikede gören memur yöneticiler”, beride “risk almaktan ölümüne korkan patronaj”. Diyelim ki aşıldı ilk engel tüm bu handikaplara rağmen, aşağıdaki bir başka büyük meydan okuma geliyor.

¤ Gerekli donanımı edinme; “başta kişisel, ardından da kurumsal”. Bunun için yatırım yapmak gerek, zaman gerek, uzun vadeli düşünebilmek gerek, inisiyatif sahibi şahıslara tahammül gerek, yapının “ayarları” ile oynamak gerek, yani “inanmak” gerek. Önce inisiyatif sahiplerinin kendilerine, sonra da yapıların onlara. İlk aşamayı geçenlerin gerekli donanımı edinmeye çalışırken çoğu zaman unufak olmalarının ve felaket U-dönüşlerinin temel sebebi bu inançsızlık. İnisiyatif var ama gerekli donanımı elde etmemizi sağlayacak zaman, sabır ve bütçe yok. Diyelim ki bu safha da başarıldı.

¤ Şimdi geldik en zor olanına; inisiyatif sahibi olmanın getirdiği tüm sivriliklere, çatışmalara, mevzi başarısızlıklara rağmen inatla, ısrarla “doğru bildiğin yolda devam etme iradesi”. Hem kişisel olarak inisiyatif sahiplerinin dayanıklılığı hem de bulundukları yapıların C-seviyelerinin, hissedarlarının verebilecekleri destek, dayanışma seviyesi, ekipleri ve süreçleri koruyabilme becerisi.

Bu zinciri hakkıyla tamamlamayı öğrendiğimizde kişisel ve kurumsal olarak arzu ettiğimiz yerde olacağız.

Selamlar;

Lütfullah Kutlu

16 Mart 2023 – Perşembe, 14:19

About LÜTFULLAH KUTLU

Boğaziçi Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunu, "İş İşten Geçmeden" kitabının yazarı, yönetim danışmanı, profesyonel yönetici, evli, çocuk sahibi, insan olma sorumluluğunun bilincine varmaya çalışan...
Bu yazı JURNALLERİM içinde yayınlandı ve , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Yorum bırakın