JURNAL 83… Kazanılmış Oyunu Kazanmak Zordur…

İlgilenenler bilir, satrançta ustalaştıkça içeriğine ve anlamına ziyadesiyle vakıf olacağınız en temel kaidelerden biridir bu ve hayatın her alanı gibi iş dünyasına da rahatlıkla aynalanabilir ve çok da değerli dersler içerir.

■ Önce satrançtaki anlamı : Tahtada üstün bir konum elde etmişsinizdir, pozisyonel olarak rakibinizden daha iyi durumdasınızdır hatta materyal kazancınız vardır fakat;

¤ Son, ölümcül darbeyi vuracak hamle(yi /leri) bulamadığınız, bulmakta geciktiğiniz her dakika rakibe kendini toparlama, sizi zayıflatma, savunmasını güçlendirme hatta düşeceğiniz paniğin uzantısı olarak size saldırma imkanı verirsiniz. Kazanç hamlesini bulamadığınız her an aleyhinizedir ve karşınızdaki yeterince ustaysa eğer bakarsınız ki canım canım oyun uçup gitmiş elinizden. Bırakın kazanmayı, beraberliği kurtarmak bile zafer kazanmak gibidir.

■ Şimdi de iş dünyasındaki anlamı : Pazarda üstün bir konum elde etmişsinizdir, pozisyon ve ürün / hizmet gamı olarak rakiplerinizden daha iyi durumdasınızdır ve hatta tekel gücünüz, daha yüksek karlılığınız ve oyun kurucu önceliğiniz vardır fakat;

¤ Son, ölümcül darbeyi vuracak hamle(yi /leri) bulamadığınız, bulmakta geciktiğiniz her dakika rakiplerinize kendini toparlama, sizi zayıflatma, savunmasını güçlendirme hatta düşeceğiniz paniğin uzantısı olarak size saldırma imkanı verirsiniz. Kazanç hamlesini bulamadığınız her an aleyhinizedir ve karşınızdaki yeterince ustaysa eğer bakarsınız ki canım canım pazar uçup gidiyor elinizden. Bırakın kazanmayı, ayakta kalabilmek  bile zafer kazanmak gibidir.

Birkaç kelimeyi değiştirerek aynı sonuca ulaşabildiniz değil mi?

Sonuç :

– Ön kabul : her oyun kazanılmaz ama tahtada üstünsen kazanmayı bileceksin, kötünün iyisi beraberliği kurtarmak,

– Pozisyon yanıltır, her hamle öncekinden daha keskin olmalı,

– Tek bir boş, amaçsız hamle bir çuval inciri berbat eder,

– Yeri gelir tek bir piyon sana oyun kazandırır, yeri gelir vezirini feda eder yine de oyunu kurtaramazsın,

– Moral üstünlüğün varsa kullan bunu, yoksa rakibin kullanacak,

– Oyun son derece demokratik; katakulli ile, şark kurnazlığı ile maç kazanılmıyor,

– Maçın ederi, galibiyetinin değeri rakibinin büyüklüğü ile orantılı. Kendi mahallenin gariban ustasını yenmek yetmez bugünün dünyasında, uluslararası turnuvada maçı kazanacaksın.

Hadi diğerlerini de yorumlarda siz ekleyin. Ha, bir de ölümcül hamle için nelere sahip olmak, neleri korumak gerekir? Bunu alayım sizden.

Selamlar;

Lütfullah Kutlu

18 Aralık 2023 – Pazartesi, 16:26

About LÜTFULLAH KUTLU

Boğaziçi Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunu, "İş İşten Geçmeden" kitabının yazarı, yönetim danışmanı, profesyonel yönetici, evli, çocuk sahibi, insan olma sorumluluğunun bilincine varmaya çalışan...
Bu yazı JURNALLERİM içinde yayınlandı ve , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Yorum bırakın